loading...
Biskvit
– 4 bjelanca
– 4 kašike šećera
– 1 kesica burbon vanilin šećera
– 2 kašike brašna mekog tip 400
– 1 kesica praška za pecivo
– 2 kašike mljevenih pečenih badema
Vanila krema
– 320 g (2 čaše) kisele pavlake
– 160 g (1 čaša) slatke pavlake
– 8 g (1,5 kašičica) želatina u prahu
– 3 kašike meda
– 3 kašičice komadiće bijele čokolade
– 10 kapi arome butter vanila Dr Oetker
Fil od šumskog voća
– 150 g smrznutog šumskog voća (ili sezonskog voća)
– 200 ml vode
– 1 kesica pudinga sa ukusom šumskog voća (ili puding od jagoda)
– 4 kašike šećera
Mus od beijle čokolade
– 200 g bijele čokolade
– 325 ml slatke pavlake
– 100 g šećera
Priprema i postupak spremanja torte
Biskvit
Uključiti rernu na 180 stepeni.
Bjelancima dodati šećer i vanilin šećer i umutiti mikserom u čvrst snijeg.
Dodati prosijano brašno i prašak za pecivo i umutiti mikserom.
Žicom umiješati bademe.
Peći na 180 stepeni 10 minuta u kalupu obloženom pek papirom. Peče se dok ivice biskvita ne porumene. Cijeli biskvit ostaje svijetao.
Pečen biskvit dok je još vruć odvojiti od pek papira, umotati u vlažnu krpu i ostaviti da se hladi.
Biskvit je pečen u kalupu prečnika 26 cm. Pošto se u toku pečenja
prečnik biskvita smanji, nakon hlađenja stavljen je u kalup prečnika 24 cm u kom je cela torta pravljena.
Vanila krema
Želatin preliti sa 5 kašika vode i ostaviti da bubri 5 minuta.
Kiselu pavlaku, slatku pavlaku i med izmešati mikserom.
Nabubreli želatin otopiti na tihoj vatri, dodati 3 kašike smjese od pavlake, miješati uz zagrevanje dok se smjesa ne ujednači i uliti u
ostatak smjese od pavlake. Izmešati mikserom.
Umešati komadiće bijele čokolade i aromu vanile.
Premazati preko biskvita i staviti u frižider da se hladi pola sata.
Fil od šumskog voća
Vodu sa šećerom zagrejati do ključanja.
Odmrznuto voće usitniti štapnim mikserom ili u blenderu. Dobije se oko
200 ml kaše.
Prašak za puding dobro izmiješati sa kašom da ne ostanu grudvice od praška i uliti u ključalu vodu. Nastaviti sa zagrijevanjem na jačoj vatri uz neprestano miješanje žicom dok se masa ne počne zgušnjavati,
zatim smanjiti vatru i zagrijavati još 2 – 3 minuta uz neprestano miješanje.
Ostaviti da se ohladi do sobne temperature, povremeno miješajući da se ne uhvati korica na površini fila.
Kašiku po kašiku fila stavljati preko kreme od vanile, lagano razmazati i ostaviti u frižideru da se stegne.
Mus od bele čokolade
Čokoladu otopiti (ja sam je otopila u mikrotalasnoj pećnici).
Zagrejati slatku pavlaku sa šećerom (da bude vrela a da ne proključa) i dodati joj otopljenu čokoladu. Nastaviti sa zagrevanjem uz mešanje dok
se ne dobije ujednačena glatka sjajna sirupasta tečnost.
Ostaviti da se ohladi do sobne temperature i dobro umutiti mikserom.
Mus bude skoro tečan pre nanošenja na tortu i hlađenja u frižideru. Hlađenjem u frižideru se stegne, bude mekan kao šlag, ali ne redak da će
curiti sa torte. Ako se plašite da je preredak, nakon mućenja mikserom, stavite ga 15-ak minuta u frižider i ponovo umutite mikserom, pa ćete videti kakve je konzistencije.
loading...