loading...
Čir i ishrana
NE – Svinjetina, suvomesnati proizvodi, konzervisana hrana, jaki sirevi, margarin, svinjska mast, začinjeni sosevi, ukiseljeno povrće, luk, gazirana pića, vrući ili prehladni napici, kafa, crni čaj, alkoholna pića.
DA- Nemasna i mljevena govedina, piletina, jagnjetina, svježa riba, nemasni sirevi, kuvana jela od povrća, posebno šargarepe, spanaća, blitve, tikvica, a voće najbolje u obliku kompota.
Prirodni lijekovi protiv čira na želucu i dvanaestercu
Dunja
– Izmješajte 1 kašičicu sjemena dunje i sjemena lana, prelijte kašikom hladnog čaja kamilice, pa poslije sat vremena procijedite i pijte nezasladeno, uvijek pola sata prije jela
Kupus i pšenica
– 30 dana uzastopno pijte 1/2 litra svježe cijedenog soka od kupusa, a tokom terapije jedite pšeničnu kašu od skuvane i samljevene pšenice.
Krompir
– 50 gr oljuštenog krompira iscijedite u sokovniku i svjezi sok pijte svakodnevno, ujutro i u podne, tokom 6 nedelja
Čaj od sladića
– Biljka glatki sladić (Glycyrrhiza glabra) podstiče lučenje sluzi u
želucu i posredno ublažava bol, pa se koristi za liječenje čira. Kašiku nasjeckanog korijena sladića prelijte većom šoljom kipuće vode i ostavite da lagano kuva 15 minuta. Procijedite i pijte 3x na dan.
Čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu najčešće izazivaju
helikobakterija i protivupalni lijekovi, a liječenju pomažu namirnice bogate vlaknima i antioksidansima…
Bijeli luk
Ukoliko je krivac za čir na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu
helikobakterija, njeno razmnožavanje može se zaustaviti bijelim lukom, koji ima snažno antibakterijsko dejstvo. Mada se najčešće koristi kao začin (može se naći i u prahu), najbolje ga je grickati u svježem stanju
– poneki čen u salati ili kao grickalica između obroka staće na put helikobakteriji i ubrzati zarastanje čira na želucu. S druge strane, u salate, ali i druga jela, možete ubaciti laneno sjeme.
Ljute papričice su dobre protiv čira
Mnogi vjeruju da ljute papričice mogu pogoršati tegobe izazvane čirom na želucu, ali situacija je upravo suprotna – kapsaicin, koji sadrži ova vrela namirnica, podstiče stvaranje baznog okruženja u želucu, a
istovremeno stimuliše lučenje sluzi, koja štiti od želudačne kiseline. Preporučuje se da l/8 kašičice mljevene ljute paprike razmutite u čaši vode – pijte dvaput dnevno, a nakon nedelju dana povećajte količinu paprike na 1/4 kašičice. S druge strane, prstohvat ljute papričice
možete dodati i supama, čorbama, ali i specijalitetima od živinskog mesa. Međutim, ukoliko primjetite da vani ljuta hrana smeta, nemojte je jesti, što važi i za sve ostale namirnice i začine.
loading...