loading...
Prvi dio:
– 250 gr šećera u prahu
– 2 jaja
– 100 gr lješnjak karamela
– 1/2 margarina
– 250 gr mljevenog keksa
Drugi dio:
– 250 gr šećera
– 1dl vode
– 1/2 margarina
– 250 gr mlijeka u prahu
Glazura:
– 100 gr bijele čokolade
Priprema i postupak spremanja karamel bajadere
Prvi dio:
Prvo sećer u prahu umutiti sa dva jajeta, pa kuhati na pari. Kad je kuhano u vruće dodati lješnjak karamele, mješati da se istope. Zatim
dodati margarin da se i on istopi. Dodati mljeveni keks, sve izmješati pa sve to jednako rastanjiti u plehu.
Drugi dio:
Šećer i vodu staviti na vatru da se šećer dobro istopi. Sklonuti sa vatre pa dodati margarin da se istopi. Zatim dodati mlijeko u prahu,
izmješati i sipati preko prvog dijela pa izravnati.
Po želji preliti sa glazurom od bijele čokolade a može i bez nje.
Mali savjet:
U prvom dijelu jaja i šećer ne treba kuvati da bude previše čvrsto, bolje da se doda još malo mljevenog keksa ako procjenite da je potrebno.
U drugom dijelu: najbolje da se koristi mlijeko u prahu Slovenačke proizvodnje u plavoj kutiji ( to kupujrm ovdje u BIH) i ako vam se desi
da vam masa bude malo rjeđa dodati kašiku pudinga od vanilije ili još mlijeka u prahu.
loading...