loading...
Za koru:
– 650 g izmrvljenog čokoladnog keksa
– 150 g istopljenog putera
– šećer u prahu po potrebi
Za karamel:
– 130 g putera
– 1,2 dl javorovog sirupa
– 380 g smeđeg šećera
– 1,7 dl slatkog kondenzovanog mlijeka (ukuhano sa šećerom kao gust sirup)
– 100 g sjeckanog kikirikija
Za fil:
– 250 g iseckane crne čokolade
– 2,5 dl krem pavlake za kuhanje
– 60 g putera
Priprema i postupak spremanje torte
Prvo zagrijte rernu na 180 stepeni. U jednu posudu umutite izmrvljeni keks sa puterom i 5-7 kašika šećera u prahu. Dobijenu smesu razvucite u
koru, stavite u pleh dužine 20 cm, čvrsto pritisnite i pecite 10 minuta. Potom izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Karame:
U šerpi rastopite puter na srednjoj temperaturi i pomešajte javorovim sirupom i smeđim šećerom. Kuhajte oko 3 do 4 minuta, dok se ne zgusne,
pa sklonite sa ringle. Umešajte sirup od kondenzovanog mleka i kikiriki, kuhajte neprestano muteći dok smesa ne postane gusta i homogena,potom je
ohladite i prelijte preko kore i ravnomerno rasporedite. Ostavite kolač u frižideru 30 minuta.
U međuvremenu, stavite čokoladu u činiju. U šerpi zagrejte slatku
pavlaku do ključanja, sklonite sa ringle pre nego što provri, sipajte preko čokolade i mešajte dok se ne rastopi.
Potom dodajte puter i mutite dok ne dobijete glatku smesu. Kad se ohladi sipajte preko karamel krema, ravonomerno razmažite i ostavite da se
stegne u frižideru 2 sata.
Sa ovim postupkom vasa je torta gotova. Nakon sto se ohladi izvadite je iz frizidera i uzivajte u carobnom ukusu ove ljepotice.
loading...