subota, 10. prosinca 2016.

Vanilice keksi

Vanilice keksi



Recept za vanilice – keksići sa džemom


SASTOJCI
1 kg brašna
400 g svinjske masti
400 g šećera
200 g kiselog vrhnja (20% mliječne masti)
4 žumanjka
2 vrećice bourbon vanilin šećera
1 limun
PUNJENJE
džem od šipka/kajsije
UKRAŠAVANJE
šećer u prahu



Priprema smjese

Svinjsku mast ostavite da omekša na sobnoj temperaturi.
Omekšalu mast snažno umutite koristeći električni mikser sa nastavcima za miješanje, sve dok ne dobijete gustu glatku pjenu.
U izmiksanu mast dodavajte, neprestano miješajući, jedan po jedan sljedeće sastojke: šećer, žumanjke, naribanu koru jednog limuna, sok jednog limuna, bourbon vanilin šećere i kiselo vrhnje. Pazite da svaki sljedeći sastojak dodavate tek kad se prethodni u potpunosti sjedini sa smjesom.
Brašno prosijte kako bi dobiveno tijesto bilo što prozračnije pa tako prosijano brašno postupno dodavajte u smjesu i miješajte dok se tijesto potpuno ne ujednači.
Nakon toga, tijesto još jednom ručno promijesite na radnoj površini koju ste lagano zasuli brašnom. Tijesto se ne smije lijepiti za ruke i treba biti glatko.
Tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova pa ih oblikujte u kugle.
Kugle tijesta ostavite da odstoje u frižideru 20 – tak minuta.
Pečenje vanilica

Prvu loptu tijesta izvadite iz frižidera, a ostale ostavite i dalje u frižideru. Loptu tijesta razvaljajte u oblik kruga promjera 13 cm, a debljine ½ cm. Raznim ukrasnim kalupima promjera oko 3 cm izrežite željene oblike od razvaljanog tijesta. Tijesto koje je ostalo iza rezanja, ponovo premijesite, razvaljajte i isjecite nove keksiće.
Lim za pečenje tj. tepsiju dimenzija 40×30 cm obložite pek papirom. Vanilice posložite na lim za pečenje.
Stavite peći u pećnicu, prethodno zagrijanu na 180°C, na donju prečku oko 15 minuta. Izvadite vanilice iz pećnice čim im je donja površina dobila svijetlo smeđu boju, dok bi gornja trebala ostati svijetla.
Pečene vanilice ostavite da se ohlade na rešetki.
Cijeli postupak pečenja ponovite i sa preostalim kuglama smjese iz frižidera.
Premazivanje i posipanje

Džemom od šipka premažite polovicu pečenih keksića (onu polovicu koja nema na sebi dekorativnu rupu). Preklopite ih preostalim keksićima blagim pritiskom da se džem rasporedi ravnomjerno i ne curi sa strane.
Premazane vanilice ostavite još minimalno 2 sata na sobnoj temperaturi da odstoje, kako bi dobile željenu čvrstinu i prhkost.
Nakon toga ih pospite šećerom u prahu i posložite na pladanj za posluživanje.
Keksići – vanilice su pripravljeni. Čuvajte ih u dobro zatvorenoj kutiji pa će vam tako trajati i do 5 dana. U slast!

SMANJITE MASNOĆU U KRVI: Ovaj čarobni napitak će vam pomoći! Brzo zapišite recept!

loading... Alternativna medicina nudi potpuno prirodan lijek, za koji tvrdi da istovremeno i čisti organizam od teških gurmanluka. ...