petak, 21. lipnja 2019.

Proso za bubrege priprema i upotreba

loading...
Proso žitarica je malo, žuto i veoma zdravo zrno koje ima višestruke koristi po vaše zdravlje. Ono je, pre svega, prebogato hranljivim materijama koje su neophodne telu kako bi pravilno funkcionisalo. Veoma je ukusno i zanimljivo kada se jede. Njegova aroma neodoljivo podseća na orah, zbog čega ćete ga sigurno zavoleti. Može se pripremati na razne načine i veoma lepo se uklapa u brojnim jelima. Pored svega, lako apsorbuje višak vode u organizmu, zbog čega je pogodan i za mršavljenje. Posebno ga cene osobe koje boluju od celijakije, pošto proso gluten ne sadrži ni u najmanjim tragovima. Za šta je još dobar saznajte u nastavku teksta. SADRŽAJ (Content) [sakrij] Proso sastav i nutritivna vrednost Lekovita svojstva prosa i dobrobiti za zdravlje Sprečava nastanak raka i drugih teških bolesti Prirodni lek za kamen u bubregu Kako se sprema proso za bebe i odrasle Napravite najbolja jela od prosa Hleb od prosa recept Cena prosa u prodavnicama zdrave hrane Proso sastav i nutritivna vrednost Ovu žitaricu rado konzumiraju vegetarijanci, pa je ona najčešći izbor onih koji ne jedu meso, niti hranu životinjskog porekla. Ako se koristi proso u ishrani, telu se obezbeđuju esencijalni proteini koji su sjajni za rad i razvoj mišića. Njihov udeo je čak 15 odsto, pa je u pitanju veoma hranljiva namirnica koja će vas zasititi na duže vreme. Sa druge strane, ova zrnca nemaju puno masti, već su bogata omega-3 masom kiselinom. Ona su i neprikosnoven izvor korisnih vitamina i minerala, zbog čega se sve to pozitivno reflektuje i na zdravlje. Obiluju gvožđem, magnezijumom, kalijumom, manganom i fosforom. Ova kombinacija hrani i čuva pre svega vaše srce i mozak. Kada je u pitanju proso glikemijski indeks ove žitarice je veoma nizak, zbog čega je pogodna za dijabetičare. Ona sadrži tzv. ’’pametne“ ugljene hidrate koji su bogati dijetetskim vlaknima. Lako se probavlja i ne opterećuje gušteraču ni jetru. Ne treba zapostaviti ni činjenicu kako se u njoj nalazi i vitamin B, koji će vam pomoći u ubrzavanju metabolizma. On će doprineti i u očuvanju nivoa crvenih krvnih zrnaca. Zanimljivo je što su ove semenke i hrana koja podstiče lučenje serotonina, pa stoga ima umirujuće dejstvo po vas. Pri tom proso kalorije sadrži u malim količinama, pa u oko 170 grama ima oko 200 kcal. Međutim, nadaleko je čuveno po tome što se lako vari, čisti creva i sadrži obilje antioksidanasa. Veoma efikasno eliminiše sve nagomilane toksine iz organizma. Lekovita svojstva prosa i dobrobiti za zdravlje Već smo napomenuli kako je proso bez glutena, zbog čega je ovo sjajna namirnica za one koji su oboleli od celijakije i Kronove bolesti. Ovu žitaricu svakako trebaju konzumirati i oni koji nemaju zdravstvenih tegobe, jer nudi brojne prednosti po ljudski organizam. Evo samo nekih razloga zbog kojih je trebate uvrstiti u svoj jelovnik: Čuva zdravlje srca Ova zrna su sjajan izvor kalijuma i magnezijuma, minerala koji je preko potreban vašem kardiovaskularnom sistemu. Zbog toga možete koristiti proso kao lek za srce, jer njegovom konzumacijom najpre smanjujete rizik od infarkta i moždanog udara. Smanjuje LDL holesterol Vitalnost najvažnijeg mišića u telu najbolje ćete sačuvati ako uklonite loše masti koje se talože u krvnim sudovima. Loš holesterol ćete lako eliminisati uz proso, jer on sadrži dijetetska vlakna koja čiste arterije i vene. Prevenira dijabetes Nizak glikemijski indeks ovih semenki znači kako je u pitanju hrana pogodna i za dijabetičare. Osim toga, nju mogu jesti i oni koji su u potpunosti zdravi, te žele održati normalan nivo glukoze u krvi. Stoga, redovno pripremajte proso i dijabetes vas neće mučiti. Poboljšava varenje Ako ste se pitali kako smanjiti nadutost stomaka prirodnim putem, ovo je najbolji način za to. Zahvaljujući dijetetskim vlaknima koja se lako probavljaju, eliminisaćete zatvor, nadimanje i grčeve koji su zaista neprijatna pojava. Time ćete ujedno poboljšati probavu i apsorpciju hranljivih materija koju unosite kroz druge namirnice. Sprečava nastanak raka i drugih teških bolesti Posebno je važno istaći kako antioksidansi kojima ova zrna obiluju predstavljaju najbolje saveznike u borbi protiv kancera. Ova opaka bolest je danas sve više prisutna, a najčešći uzroci su nepravilna ishrana i loš način života. Postoje pokazatelji da je korisno koristiti proso kao lek protiv raka dojke. Ova žitarica je korisna za sve žene koje drže do sebe i svog zdravlja. Saznajte >> Kako prepoznati karcinom dojke na vreme? Vrši detoksikaciju organizma Neutralizacija slobodnih radikala izuzetno je važna, jer upravo su oni okidači brojnih oboljenja. Najviše se talože u jetri, koju je potrebno očistiti od prisustva svih toksina kako bi pravilno funkcionisala. Ukoliko budete jeli proso, lekovita svojstva koja on poseduje pomoćiće vam u eliminaciji štetnih materija. Pri tome, nećete očistiti samo ovaj organ, već i ceo organizam. Poboljšava zdravlje respiratornog sistema Značajno je napomenuti kako se ova hrana priprema deci kod koje su primetni prvi znakovi astme. Iako su mnogi ljudi skeptični prema tome koliko jela od prosa mogu pomoći, činjenica je kako pomažu u širenju bronhija. Na taj način obezbeđuje se pravilno i lakše disanje. Veliki plus je i to što ova žitarica ne sadrži alergene pa je sasvim bezbedna za upotrebu. Prirodni lek za kamen u bubregu Znate li da je proso za bubrege idealna hrana koja čuva zdravlje i funkcionalnost ovih organa? Naime, hiljadama godina u nazad, on je bio saveznik broj jedan u zaštiti kod brojnih oboljenja. Imao je posebno mesto u istočnjačkim kuhinjama. Kako nekad, tako i danas, tradicionalna i alternativna medicina p riznaju ovu žitaricu i njena lekovita svojstva. Podelićemo sa vama jedan koristan recept koji će vam pomoći u uklanjanju bubrežnog kamenca. Pomoću njega rešićete se ove neprijatne tegobe. Za to vam neće trebati puno vremena, a bićete oduševljeni postignutim rezultatima.
loading...

SMANJITE MASNOĆU U KRVI: Ovaj čarobni napitak će vam pomoći! Brzo zapišite recept!

loading... Alternativna medicina nudi potpuno prirodan lijek, za koji tvrdi da istovremeno i čisti organizam od teških gurmanluka. ...