nedjelja, 16. lipnja 2019.

Peruanska jagoda fizalis – lekovitost i recepti

loading...
Ta mala naranžasta bobica ponekad se može sresti i u ljubičastoj varijanti i koristi kao ukras. Međutim vrlo je zdrava i prijatnog je ukusa, te je nalazimo u gastronomiji. Poreklom iz Perua, Bolivije, Kolumbije peruanska jagoda raste u blizini naseljenih mesta, u vrtovima i na otvorenom na nadmorskoj visini do 3200 metara. Uspeva u tropskim, suptropskim i umerinim klimatskim uslovima. Brzo i lako se razmnožava. Postoje dve vrste fizalisa koje poseduju raznorodna zdravstvena i gastronomska svojstva. Otkrijmo detalje zajedno. Šta je peruanska jagoda i kako izgleda? Poreklom iz porodice Solancee – pomoćnica, peruanska jagoda je jednogodišnja biljka. Dostiže visinu od 45 do 90 cm, ima žbunast izgled i razgranata je. Listovi su joj ovalni, ponekad blago nazubljeni. Fizalis cveta u junu i julu. Cvetovi su crno i žute boje i podsećaju na cvetove paradajza. Ne treba zaboraviti da su ove dve biljke iz iste porodice. Od cveta se formira čaura, lampion u kome se razvija plod. Lampion je najpre zelene bolje. Kad požuti , to je znak da je plod zreo. On je veličine lešnika, slatko -kiselog ukusa. Etimološki ime Physalis je izvedeno og grčkog phusalis što znači mehur, zbog izgleda cveta. Kod nas se odomaćio naziv peruanska jagoda ili fazilis. Ponekad se može naići i na naziv peruanska trešnja ili andska jagoda. Latinski naziv joj je Physalis peruviana, a engleskom je poznata i kao Cape gooseberry. kako izgleda peruanska jagoda Photo: Pixabay Pre 1807 andska jagoda gajila se u oblasti rta Dobre nade, da bi se kasnije bila preneta u Australiju i Čile. Danas se najviše uzgaja u Centralnoj i Južnoj Africi, u tim oblastima postoje brojne plantaže fizalisa. Da vidimo sada koje su osobine i zdravstvene prednosti ove biljke. Sastav i nutritivna svojstva peruanske jagode Odličan izvor vitamina Fizalis sadrži vitamin C, koji daje energiju i tonus našem telu. Ne zaboravimo da vitamin C pospešuje imuni sistem, čini da nas ne savladaju grip i česte prehlade, posebno u zimskim mesecima. Uz to andska jagoda poboljšava kvalitet i izgled kože i sprečava njeno starenje. Peruanska jagoda sadrži i vitamin P otuda potiče njegova narandžasta boja. Savremena istraživanja pokazuju da je ovaj vitamin delotvoran protiv određenih alergija i čak protiv povišenog krvnog pritiska. Fizalis sadrži još i karoten, provitamin A, vitamin E kao i fitosterole. Uz to treba dodati kompleks vitamina B. Sadržaj fosfora je veoma visok i procenjen na 55 procenata, međutim prisustvo proteina je beznačajno. Bogatstvo antioksidanasa Antioksidansi su ključ za dugovečnost i mladalački izgled. Upravo njima obiluje peruanska jagoda. Uz to poznata je da antioksidansi pospešuju cirkulaciju i imaju izraženo antikancerogeno dejstvo. Fizalis je dobar izvor vlakana Perunska jagoda sadrži više vlakana od žitarica. Šaka bobica fizalisa zadovoljiće četvrtinu dnevnih potreba za vlaknima, doprineće dobrom varenju i redovnom i neometanom pražnjenju creva. Slatko ali niskokalorično voće Uprkos tome što je vrlo sladak fizalis nije bogat šećerima. Možemo ga jesti bez griže saveseti i ne brojeći kalorije. Energetska vrednost peruanske jagode je 32 kalorija na 100 grama ili 1 g proteina, 1 g masti i 5.80 g šećera.
loading...

SMANJITE MASNOĆU U KRVI: Ovaj čarobni napitak će vam pomoći! Brzo zapišite recept!

loading... Alternativna medicina nudi potpuno prirodan lijek, za koji tvrdi da istovremeno i čisti organizam od teških gurmanluka. ...