nedjelja, 16. lipnja 2019.

Klice – eliksiri zdravlja, saveznici mladosti i lepote

loading...
Šta je zajedničko najdugovečnijem indijskom plemenu Hunze, drevnoj kineskoj medicini, afričkom pivu, mlevenoj kafi, savršenom zdravlju? Odgovor je – klice. Isklijavanje žitarica prvi su počeli Kinezi, pre 5 000 godina. Njihova primena se menjala, no, one su ostale eliksiri zdravlja i dragoceni izvori minerala i vitamina. One su saveznici lepote i imuniteta i jedan od načina da se zaštitimo od svake bolesti. Ovo je tema kroz koju nas vodi Verica Đokić, diplomirana lekarka prirodne medicine. Autorka je i originalnih detoks programa ishrane i certifikovani poznavalac tradicionalanog i alternativnog nutricionizma. Koje seme se može isklijavati? Za isklijavanje se koriste semenke iz roda mahunarki i trava. Klice mahuna (pasulj, grašak, sočivo, itd), doprinose razvoju i regeneraciji mišićnog tkiva. Klice povrća i salata (brokoli, karfiol, cvekla, šargarepa, lucerka, rukola, repa, zelena salata, itd) stimulišu detoksikaciju organizma, oporavljaju epitel naše kože i podmlađuju nas. Klice žitarica (pšenica, ječam, raž, proso, lan, susam, heljda i druge) oporavljaju organizam posle bolesti, jačaju krvnu sliku i vraćaju energiju. One su savršena dopuna izbalansiranoj i zdravoj ishrani i treba ih koristiti svakoga dana, 30 grama po obroku. Zašto su klice toliko značajne za zdravlje? Postoji više razloga zbog čega je sve ove biljke bolje koristiti u vidu klica nego kao termički obrađen ili svež obrok? Prvi razlog je jer se lako vare! Isklijavanjem se, u samom zrnu aktiviraju dragoceni enzimi zbog čega su klice polusvarene još pre nego što ih unesemo. Oni razlažu skrob na proste šećere, a proteine na aminokiseline, a to je hrana koju naša krv najlakše prepoznaje i s lakoćom upija. Drugi razlog zašto su klice odlične za ishranu je održivost vitamina, posebno vitamina E i C. Kada kupimo sveže plodove, u čijem sastavu su ovi vitamini, mala je verovatnoća da će „preživeti“ boravak na rafovima, u kesama, potom pranje i kuvanje… Slično je i sa drugim vitaminima – ističe Verica. Treći razlog je što je one sadrže sve što ne možete naći sam u listovima, plodovima i celom zrnu. Klice sadrže tijamin, riboflavin, nijacin, piridoksin, holin, betain, metionin, biotin, inozitol. Pored toga, sadrže i nikotinske, pantotenske, folne i paraaminobenzojeve kiseline. U njima se nalaze vitamini D, E, A, minerali kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum, cink, selen, Superhrana za super mame i super decu! Zbog svega ovoga klice su superhrana pogodna za decu, odrasle i stare, zdrave i bolesne, trudnice, sportiste i zaposlene koji sate provode sedeći. Istina, sam proces isklijavanja zahteva i malo veštine i vremena, ali ako znamo da one jačaju zdravlje, neguju lepotu i dugovečnost – isplati se, zar ne?
loading...

SMANJITE MASNOĆU U KRVI: Ovaj čarobni napitak će vam pomoći! Brzo zapišite recept!

loading... Alternativna medicina nudi potpuno prirodan lijek, za koji tvrdi da istovremeno i čisti organizam od teških gurmanluka. ...