ponedjeljak, 17. lipnja 2019.

Kako prepoznati najpopularnije jestive gljive

loading...
Male je kalorijske vrijednosti i niskog udjela masti te bogata proteinima, vitaminima i mineralima. Najvećim dijelom gljiva se sastoji od vode, baš kao i povrće. U svježem stanju sadržava oko 5 posto bjelančevina, kao i visoki udjel dijetalnih vlakana. Gljive sadrže i mnoge antioksidativne fitotvari i minerale poput selena, cinka i mangana, što im daje odlična antioksidativna svojstva. Osim gljiva koje se uzgajaju za prodaju, poput šampinjona, shiitakea ili bukovača, na tanjuru se u određeno doba godine mogu naći i šumske gljive, koje su, kada se pravilno pripreme, prava gurmanska delicija. Prije nego što krenemo u šumu, pogotovo ako nemamo iskustva, preporuka je proći edukaciju u gljivarskim društvima u kojima će nas, prije svega, uputiti kakvu opremu treba nabaviti i na koji se način treba ponašati u šumi prilikom berbe gljiva. VAŽNA PRAVILA PRILIKOM BRANJA Biljke koje nisu 100 posto identificirane zabranjeno je konzumirati. Ako se beru nepoznate gljive radi provjere, obavezno treba ubrati i korijen. Bolesne i stare gljive nikada se ne beru. Gljive je najbolje jesti istoga dana kad ste ih ubrali jer se brzo kvare. Ako ste novi u berbi gljiva, najbolje je da ih ne idete brati sami. Gljive se beru tako da se lagano uvrne stručak prvo u jednu pa u drugu stranu i onda se gljiva oprezno izvadi pazeći da se ne unište hife, odnosno bijeli končići koji su vezani za gljivu NAJPOPULARNIJE JESTIVE VRSTE Na roštilju, s jajima, u umacima ili juhama? Ne možemo odlučiti na koji način su nam najdraže… VELIKA SUNČANICA Sunčanica raste najčešće u bjelogoričnim šumama, po rubovima šuma i po livadama ljeti i u jesen. Zbog svoje veličine uočljiva je na velikoj udaljenosti. Jestiv je samo klobuk koji je, kada je sasvim mlad, okruglog oblika s uočljivim ispupčenjem, smeđe boje. Najbolja je pohana ili pržena, a kuhanjem se brzo raspadne. TURČIN Poznatiji u narodu pod imenom dedek, jestiva je gljiva iz roda Leccinum s karakterističnim narančastocrvenim klobukom. Raste uz topole, ali često se nalazi i uz breze i hrastove te spada u porodicu vrganja, ali su manji od njih. Bitno je znati da im stručak nije jestiv jer je pretvrd, ali su inače jako ukusni. Turčin je odlična jestiva gljiva koja se može pripremati na razne načine. VRGANJ Vrganj pripada rodu gljiva naziva Boletus, a radi se o vrlo prepoznatljivoj gljivi koja raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama. Najčešće se bere u jesen, kada je vrijeme još toplo i ima puno oborina. Najpoznatiji su ljetni vrganj, borov, hajdinski i šiljatonogi vrganj. Klobuk vrganja je smeđe boje koja sazrijevanjem prelazi iz svijetlosmeđe u kestenjastu smeđu boju. Stabljika je debela, a meso je bijele boje i čvrste strukture, no sazrijevanjem omekša. U kulinarstvu se može koristiti u juhama, varivu, gulašu i jelima sa žlicom, ali i u jednostavnijoj varijanti s jajima.
loading...

SMANJITE MASNOĆU U KRVI: Ovaj čarobni napitak će vam pomoći! Brzo zapišite recept!

loading... Alternativna medicina nudi potpuno prirodan lijek, za koji tvrdi da istovremeno i čisti organizam od teških gurmanluka. ...