nedjelja, 23. lipnja 2019.

7 grešaka pri korišćenju maslinovog ulja.

loading...
Njegove blagodeti za organizam i lepotu su brojne i krajnje nezanemarljive i verujemo da ga većina vas redovno kupuje prilikom mesečnih nabavki. Ipak, isto tako smo sigurni da pravite, ako ne više, bar jednu grešku pri njegovom korišćenju. Pogledajte kojih su to 7 najčešćih i ispravite one koje radite. Kupujete maslinovo ulje u plastičnoj ili providnoj boci – Dva najveća neprijatelja maslinovog ulja su kiseonik i sunčeva svetlost. Sada vam je sigurno jasno zašto pakovanje ulja u plastične ili providne boce nije dobra ideja. Kada dugo stoji u otvorenoj boci ili na udaru sunčevog zračenja, maslinovo ulje može da užegne i promeni svoj sastav koji ga čini tako blagotvornim. Zato uvek kupujte ona koja su pakovanja u staklenoj boci tamno zelene ili tamno braon boje. Čuvate maslinovo ulje blizu izvora toplote – Kada je konastantno izloženo višim temperaturama i čuvano blizu izvora toplote (bizu šporeta ili na direktnom udaru sunca) maslinovo ulje menja strukturu, tačnije nivo polifenola (jedna vrsta antioksidanata) opada i menja se ukus ulja, ali i hranljiva svojstva. Sudite ulju na osnovu njegove boje – Kupci obično greše jer sude o kvalitetu maslinovog ulja na osnovu njegove boje. Boja je smao znak za trenutak branja i obrade maslina, a ne kvaliteta proizvodnje. Boja varira od tamno zelene, do svetlo žute i to je sasvim normalno. Zato, ne odbacujte neko maslinovo ulje samo zato što njegova boja ne odgovara vašim očekivanjima. Verujete da jedno ulje služi za sve – Kada stanete pred raf na kome su složeni različiti brendovi ulja – od onih najjefitnijih do onih skupih čija boca košta papreno – za šta se odlučite? Većina ljudi će se odlučiti za zlatnu sredinu. To je naravno ok, ali bi trebalo bar jednom u 6 meseci da izdvojite veću sumu novca i kupite kvalitetniju bocu ulja koje ćete koristite za salate i obroke u kojima se ulje koristi sirovo. Prženje na visokim temperaturama – Korišćenje maslinovog ulja za prženja je ok, ali samo ako temperatura ne prelazi 180oC. Sve preko toga će uništiti hranljiva svojstva i antioksidante iz maslinovog ulja i onda njegova upotreba gubi poentu. Za prženje na visokim temperaturama koristite obično biljno ulje, a maslinovo sačuvajte za zdravije pripreme hrane. Kuvanje sa osteljivim maslinovim uljem – Postoje vrste maslinovog ulja koje su posebno osetljive na visoke temperature. To su obično ulja sa blažim ukusom. Ona bi trebalo da se koriste samo hladna – za salate i dresinge, jer će samo tako sačuvati svoju aromu. Predugo čuvanje ulja – Sigurno da je veća ušteda ako kupite galon maslinovog ulja koje će vam trajati godinama, ali to baš i nije pametna odluka kada je vaše zdravlje u pitanju. Maslinovo ulje nakon otvaranja svoja hranljiva svojstva zadržava 24 meseca i posle toga postaje neupotrebljivo. Zato, kupujte količine koje znate da ćete utrošiti tokom 2 godine prenosi zdrava priroda.
loading...

SMANJITE MASNOĆU U KRVI: Ovaj čarobni napitak će vam pomoći! Brzo zapišite recept!

loading... Alternativna medicina nudi potpuno prirodan lijek, za koji tvrdi da istovremeno i čisti organizam od teških gurmanluka. ...