ponedjeljak, 11. studenoga 2019.

Luk crni i bijeli (češnjak) kao hrana i lijek

loading...
Mnogo puta smo naišli na neki prirodni lijek na internetu koji bi u svom sastavu imao luk. Zašto je to tako? Zato što je luk jedan od najboljih prirodnih lijekova. Nauka je utvrdila da mnoge aromaticne biljke, odnosno njihovi isparljivi sastojci, djeluju bakteriostaticno (zaustavljaju razvoj mikroorganizama) ili baktericidno (unistavaju mikrobe). Na taj nacin je i naucno dokazana opravdanost upotrebe izvjesnog mirisnog bilja za zastitu covjeka i za lijecenje raznih bolesti. Te materije su nazvane fitoncidi ili antibiotici visih biljaka. U pogledu fitoncidnog djelovanja najbolje su proucene razne vrste lukova, narocito bijeli i crni, koji su vijekovima u svim narodima koriste, pored ostalog, i kao sredstva koja lijece i stite ljude od raznih bolesti. Iz bijelog luka je dosad izolovano nekoliko isparljivih fitoncida medju kojima najvecu antibioticku moc ima alicin. Medjutim, njegov najveci nedostatak je u tome sto je samo kratko vrijeme postojan, jer se brzo mjenja a time se gubi i njegova fitoncidna aktivnost. Zbog toga treba jesti sto cesce cas jednog cas drugog luka, bilo to presnog, mladog i zrelog, bilo kao primjesu uz razna jela, bilo kao salatu i sos. Cesto i obilato jedenje lukova daje snagu i tijelu i umu i predohranjuje razne bolesti. Luk (crni) je izvrsno sredstvo i protiv besanice (nespavanja), ma u kom se vidu jeo, a narocito u vidu sosa. Kad se svari po nekoliko glavica oba luka, onda odvar taj goni gliste kod djece i ljudi ako se izjutra nastinu popije neka osrednja casa. To pomaze ako se cini dva – tri dana i uspjeh je pouzdan. Takvo pice dobro je i protiv zatvora. Protiv nesvjestice dobro je da se glavica (crna) luka razbije i pod nos stavi bolesniku pa ce se osvjestiti. Svaku micinu prokida kada se na nju oblozi isjeckanog luka i mesa govedjeg, za tu svrhu dovoljne su dvije glavice luka i toliko mesa taze i ktrog. Oblog prokine otok i izvuce iz njega sve, pa posle toga lako je lijeciti ranu. Kad se ko jako udari, nagnjeci i pristine tako da koza pomodri i bolove proizvodi, onda ce ih otkloniti i uboj izlijeciti takav oblog luka crvena i mesa, ili utucen luk sa dosta soli. Kad se (crni) luk svari u vodi sa medom i zutim ili crnim secerom, odlicno lijeci kasalj i katar. Taj lijek naucili su engleski misionari i oficiri u Egiptu i Sudanu. Evo kako se on spravlja po kazivanju njihovom: prije svega ocisti glavicu (crnog ) luka, i isjeci pokrupno, uzmi oko 500 grama pa stavi u nov opran lonac, pa tome dodaj jedan litar vode, 80 gr. meda i 400 gr zutog secera. To treba da se avri polagano 3-4 sata. Tad ostavi da se ohladi pa docnije ocijedi odvar. Ovaj treba dobro pomijesati onda kad se od vatre izmakne, da ne bi secer na dnu lonca ostao. Najbolji sud za odvar je cisto staklo. Sud se mora zatvoren drzati. Bolesnik neka pije tog odvara po jednu malu casicu izjutra i uvece, ali odvar treba uvijek ugrijati, jer vise radi vruc no hladan. Nekome pomogne ubrzo, a nekom tek posle jednomjesecnog neprestanog upotrebljavanja. Putujuci po svijetu vidjeli smo vise osoba koje su se spasile od prsobolje, nejelosti i kaslja, jeduci svako jutro naste srce po jednu glavicu crnog luka. Ovo je za neke nevjerovatno, ali je oprobano kao posve istinito, samo ako ne dosadjuje ocima, sto se nekima dogadja. Ali češnjak (bijeli luk) daje jos vise koristi. I on se moze jesti kuhan u jelu (papazjanija, u sosu i onako presan. Ali netreba ovaj luk najedanput jesti mnogo, nego po nekoliko cesana iz glavice, najvise jednu glavicu. Kad se tako jede, on jaca zeludac, predohranjava od grceva i vodene bolesti, goni na mokrenje, cuva od groznice i dr. Protiv kaslja i neuredne stolice dobro ga je utuci i jesti s medom. Da se odgoni mokracni kamen, treba piti svaki dan po jednu casu bijelog vina u kome je malo cesnjaka svareno. Zapaljenje mesa oko zuba i mala zubobolja lijeci se kad se ispece cesnjak u vrucem pepelu, i onako vreo na bolni zub metne i podrzi. Za zapaljeno meso oko zuba najbolje je svariti s cesnjakom vinskog sirceta i tim svaki dan usta, desni ispirati. Kad se istuca cesnjak i pomijesa sa zejtinom pa se tim mazu stare kraste, suga i drugo, on ih lijeci. Dalje, ispitano je da narod koji zivi u nezdravim i barskim mjestima treba da pojede svako jutro nastinu prije polaska iz kuce po jedno cesno od cesnjaka (bijelog luka), jer to ga cuva od raznih bolesti i groznice. Mladi crni i bijeli luk imaju veliki znacaj kao prva proljetna salata i dobar izvor vitamina S i provitamina A (karotena). Treba narocito jesti one zelene socne listove koji imaju vecu biolosku vrijednost nego oni bezbojni dijelovi u kojima ima vise secera pa su zbog toga sladji i ukusniji.
loading...

SMANJITE MASNOĆU U KRVI: Ovaj čarobni napitak će vam pomoći! Brzo zapišite recept!

loading... Alternativna medicina nudi potpuno prirodan lijek, za koji tvrdi da istovremeno i čisti organizam od teških gurmanluka. ...