Recept za carski drobljenac
SASTOJCI
130 g oštrog brašna
20 g šećera
malo soli
250 ml mlijeka
40 g maslaca
2 jaja
10 g grožđica
1 vanilin šećer
naribana korica jednog limuna
50 ml gazirane mineralne vode
džem od šljiva
šećer u prahu
Priprema smjese
U mlijeko postepeno dodavajate oštro brašno, šećer, malo soli, polovinu rastopljenog maslaca (20 g), vanilin šećer, žumanjke, naribanu limunovu koricu i miješajte pjenjačom dok smjesa se smjesa ne zgusne i postane potpuno glatka.
Od bjelanjaka istucite čvrst snijeg.
Grožđice namočite u mlakoj vodi da malo omekšaju i procijedite.
Čvrst snijeg od bjelanjaka i procijeđene grožđice oprezno dodavajte smjesi i promiješajte. Nakon toga smjesi pažljivo dodajte i malo mineralne vode kako bi carski drobljenac bio što rahliji.
Prženje smjese
Ostatak maslaca (20 g) zagrijte u tavi pa ispržite tijesto debljine jednog centimetra dok ne porumeni sa obje strane.
Kada je tijesto isprženo, zgnječite ga vilicom pa prelijte džemom i pospite šećerom u prahu.
Carski drobljenac je pripravljen i spreman za uživanje! U slast!